Добитник Нобелове награде  проф. др Данијел Шехтман у посети Галерији

Добитник Нобелове награде проф. др Данијел Шехтман у посети Галерији

Добитник Нобелове награде 2011. за област хемије за откриће квазикристала проф. др Данијел Шехтман (Prof. Dan Shechtman), истакнути научник са израелског Института за технологију (Технион) и професор на Државном универзитету у Ајови (САД), одржаће предавање под називом „Квазипериодички материјали – померање парадигме у кристалографији” (QuasiPeriodic Materialsa Paradigm Shift in Crystallography) у среду, 17. маја, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ.

Проф Шехтман је развио и проучавао структурне дефекте и својства металних легура и интерметалних једињења углавном трансмисијским електронским микроскопом. Његова истраживања се спроводе у Центру Луис Еделштајн и у Волфсоновом центру којим он руководи. Од 2014. године на челу је Међународног научног савета Томског политехничког универзитета у Сибиру.

Приликом уручења Нобелове награде, Нобелов комитет при Краљевској шведској академији наука истакао је да је „његово откриће било изузетно контроверзно“, али да је његов рад „на крају приморао научнике да преиспитају своју концепцију саме природе материје“. Кроз Шехтманово откриће, неколико других група је успело да формира сличне квазикристале до 1987. године, откривши да ови материјали имају ниску топлотну и електричну проводљивост, док поседују високу структурну стабилност. Квазикристали су такође пронађени у природи.

Научни рад проф. др Данијела Шехтмана остварио је широко признање и поред Нобелове, донео му и друге значајне награде.

Два дана пре предавања у Свечаној сали САНУ у Београду, у понедељак, 15. маја, у 18 сати, у организацији Огранка САНУ у Новом Саду, проф. др Данијел Шехтман одржаће предавање „Квазикристали” (Quasi Crystals)  пред новосадском публиком у сали Ректората Универзитета у Новом Саду.

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.