Изложба  „Невидљиви шаптачи”, вајара Саве Халугина  свечано отворена у стакленом анексу Галерије

Изложба „Невидљиви шаптачи”, вајара Саве Халугина свечано отворена у стакленом анексу Галерије

У Галерији „Никола Кока Јанковић” изложена су дела нашег знаменитог вајара Саве Халугина, дописног члана Српске академије наука и уметности. Халугин се крагујевачкој публици представља скулптурама у бронзи, извајаним у периоду од 1986. до 2019. године.

Халугинов стваралачки пут дуг шест деценија обележен је доминацијом дубоко интимне асоцијативне фигурације саткане од анализе и синтезе,две супротстављене енергије слободног ликовног израза. Његова поетика базирана је на постулатима и традицији модерне европске скулптуре,као и сублимацији њених различитих узора. У свом ликовном проседеу Халугин прибегава различитим стваралачким медијима, од примарног скулптуралног до потпуно аутономних преносиоца порука на цртежима и сликама. Уметник се овде представља својом пуном пластиком, радовима у бронзи који су настали на размеђи два века – навела је историчарка уметности Катарина Бабић, ауторка изложбе коју ће публика моћида погледа до краја септембра.

Изложбу „Невидљиви шаптачи” отворио је беседом проф. др Милош Ђуран, директор Центра САНУ у Крагујевцу, а о свом раду говорио је аутор скулптура посве особене морфологије изаткане од испреплетаних призора појавног света.

– Почињем да уживам све више док моје скулптуре посматра други. Посебно ми је драго да други може на неки начин да осети моја слојевита казивања, свесно или несвесно. Моја асоцијација није ни апстракција ни реализам, али јесте форма. Не могу од форме сада да бежим, нити да се мењам у седамдесет шестој години. Почео сам са модернизмом и у духу модернизма имам довољно простора и фреквенције да још доста тога доживљеног изнесем и кажем – поручио је Халугин на отварању изложбе.

Ова остварења, као и скулптуре, доступна су слепим и слабовидим особама за које је Галерија  имајући у виду светску праксу, обезбедила тактилне стазе и легенде исписане на Брајевом писму у циљу несметаног кретања криз изложбени простор и директног додира експоната и хаптичког посматрања дела овог изузетног ствараоца.  За ову прилику су набављени и таблет уређаји на којима је постваљена мултимедијална презентација са подршком на знаковни језик како би у потпуности биле задовољене потребе глувих и наглувих особа.

Leave a Reply

Your email address will not be published.