Политика: Нушић, Андрић, Пекић у делима Николе Коке Јанковића

Политика: Нушић, Андрић, Пекић у делима Николе Коке Јанковића

У ужичкој Градској галерији изложено 10 скулптура и 16 цртежа насталих између 1949. и 2009. године .

Ужице – Скулптуре и цртежи ликова Бранислава Нушића, Јована Цвијића, Миланковића, Андрића, Пекића, Срејовића, Валтровића, Владе Величковића и других умних стваралаца које је у гипсу и теракоти извајао или на папиру нацртао уметник академик Никола Кока Јанковић (1926‒2017), изложене су у Градској галерији у Ужицу. Реч је о управо отвореној поставци „Академици у делима Николе Јанковића”, избору експоната (10 скулптура и 16 цртежа насталих између 1949. и 2009. године) из Јанковићевог легата у Крагујевцу.

Дела су настала у непосредном контакту с моделом, попут портрета Јанковићевих савременика Владе Величковића и Драгослава Срејовића, као и на основу фотографија знаменитих научника и уметника, блиставих умова који су обележили националну, али и светску друштвену историју, написала је ауторка изложбе Катарина Бабић, додајући:

– Никола Јанковић, вајар и дугогодишњи професор ФЛУ у Београду, суверено је владао језиком скулпторског израза базираног на класичним постулатима модерног облика. Његове скулптуре одишу унутрашњим миром, било да је реч о монументалним споменичким целинама било пак о интимистичким портретима. Према неким оценама, Јанковић важи за једног од највећих портретиста 20. века.

Овај вајар је, како напомиње поменута историчарка уметности, истражујући на пољу експресије префињеним језиком, суптилним осећајем за склад и меру интерпретирао мисао и емотивне токове портретисаног, стварајући дела која превазилазе сферу визуелног.

– Галерија легата Николе Коке Јанковића јединствен је пример галерије у Србији чија је мисија да на репрезентативан начин представи део националне културне баштине и да савременим методама тумачења и презентације пружи јасну слику о поетици једног од најзначајнијих представника реалистичког приступа савремене српске и југословенске уметности друге половине 20. века. У оквиру Народног музеја у Крагујевцу галерија је отворена 2019. године са циљем да чува, проучава, излаже и тумачи уметничка дела и документациону грађу из академикове заоставштине – пише Катарина Бабић.

Поред ове поставке Ужице је једном дуговечнијом везом спојено са стваралаштвом Николе Јанковића: он је аутор бисте Николе Тесле откривене 2008. године пред првом ужичком хидроцентралом (која постоји од 1900. године), најстаријом на Балкану по Теслиним принципима полифазних струја.

Извор: Политика

Leave a Reply

Your email address will not be published.