Тактилна изложба Инклузивно на делу у Галерији Николе Коке Јанковића

Тактилна изложба Инклузивно на делу у Галерији Николе Коке Јанковића

Удружење Форум младих са инвалидитетом Крагујевац  у партнерству са  Народним музејом Шумадије и Савезом слепих слабовидих реализовало  тактилно изложбу вајарских дела из збирке Легата Николе Коке Јанковића. Изложба Инклузивно на делу отвара  могућност равноправне партиципације великог броја грађана/ки у културном животу града, без обзира да ли имају неки облик сензорног /телесног инвалидитета, или не.

Иновативним начином презентације културног наслеђа и директним додиром аутентичног уметничког дела слепим и слабовидим особама понудили  смо  могућност једног новог тактилног искуства и естетског доживљаја, фигуралне уметности реалистичког израза, вајарских дела Николе Коке Јанковића. На изложби су слепе особе асистирале особама без визуелних потешкоћа у тактилном доживљју уметничког дела што је представља  један  социoлошки феномен у коме посетиоци  преузимају активану улогу која  позитивно утиче на емоциоиналну климу, повећање емпатије, мотивације и доношење самосталних закључака.

Намера нам је да успоставимо одрживи модела културне инклузије особа са различитим типовима инвалидитета и да све будуће изложбе у што већој мери учинимо приступачним за све што је својеврстан изазов у домаћој средини али дирекно кореспондира са савременим музеолошким праксама широм света.

Изложба Инклузивно на делу свечано отворена је у Галерији Николе Коке Јанковића од  3. јануара и биће доступна за посетиоце до  01.марта 2023. године.

Leave a Reply

Your email address will not be published.