Мисија и визија

Галерија Николе Коке Јанковића, као легат овог еминентног академика и вајара, отворена је 11. децембра 2019. године у оквиру Народног музеја у Крагујевацу, чија је мисија да афирмише национални и индивидуални културни идентитет и представља пример добре праксе односа према националној културној баштини. Никола Кока Јанковић је свој легат, збирку уметничких дела насталих током седам деценија континуираног уметничког стваралаштва, завештао Граду и Универзитету у Крагујевцу. Објекат галерије је савремено архитектонско дело изванредних естетских вредности архитекте Зорана Гагића, смештено недалеко од Ректората Универзитета у Крагујевцу и представља јединствен пример наменски грађеног здањa за легат једног академика. Пројекат изградње објекта реализован је захваљујући Министарству привреде Републике Србије, Европској инвестиционој банци и Граду Крагујевцу. Партнери на пројкту су Универзитет у Крагујевцу и Центар Српске академије наука и уметности у Крагујевцу.

Намера Галерије је да на репрезентативан начин представи део своје националне културне баштине и да савременим методама тумачења и презентације пружи јасну слику о поетици једног од најзначајнијих представника савремене српске уметности.

Академик Јанковић поклонио је вајарска дела и уметничке предмете из своје збирке Граду Крагујевцу и Универзитету у Крагујевцу уговором о поклону ов.број: II – 390/12 од 17. марта 2012. г.

1744 артефаката, разврстаних у три засебне подзбирке