„Оригинално о Николи Добровићу: појмовник цртежа савремене архитектуре“

„Оригинално о Николи Добровићу: појмовник цртежа савремене архитектуре“

Народни музеј у Крагујевцу у 2022. укључио се у програм манифестације Музеји за 10, у оквиру које се обележава Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и  Национална недеља музеја, изложбом „Оригинално о Николи Добровићу: појмовник цртежа савремене архитектуре“. Изложба ће бити отворена у Галерија Николе Коке Јанковића у суботу  14. маја 2022. у 19 сати, након чега ће уследити трибина на тему „Никола Добровић: истраживачки процеси савремене архитектуре“, на којој ће учешће узети Бранислав Милетић, Тања Дамјановић Conley, Јелена Ивановић Војводић и Наталија Богдановић.

Изложба је део програма „ Година академика Николe Добровићa (Печуј, 12. 2. 1897 – Београд, 11. 1. 1967)“ Српске академије наука и уметности, којим се обележава 125 година од рођења архитекте, професора и академика Николе Добровића, једног од најзначајнијих српских и југословенских архитеката модерног доба.

Као професор урбанизма на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, Добровић је ширио своја искуства практичара и носиоца прогресивних градитељских идеја, тако да се, под његовим снажним идејним и образовним утицајем, формирао низ генерација, међу којима сe мноштво градитеља касније афирмисало у земљи и иностранству.

Никола Добровић је за своје стваралаштво и укупно дело  добио низ веома значајних признања. За дописног члана САНУ изабран је 1961, а за редовног 1965. године. Поред тога био је члан ЈАЗУ (од 1963) и почасни члан Краљевског института британских архитеката (РИБА).

Академик Добровић је оставио снажне и оригиналне трагове у простору, а осим у Југославији, стварао је у Чешкој и Мађарској. Подстицајношћу и актуелношћу својих идеја остварио је свевремени утицај и стекао велики број следбеника и поштовалаца.

Студијска изложба посвећена архитектонском раду Николе Добровића, настала је у експерименталном, колаборативном  процесу истраживања и пројектовања у радионицама „Архитектонски цртеж“ и „Излагање архитектонског цртежа“. Изложба ће бити отворена до 7. јула 2022. године.

Народни музеј реализовао је програм у сарадњи са Удружењем Београдска недеља архитектуре (БИНА) и  Филолошко-уметничким факултетом  (ФИЛУМ) у Крагујевцу. 

У Галерији Николе Коке Јанковића посетиоци ће моћи да погледају и сталну изложбену поставку ретроспективног карактера „Никола Кока Јанковић. Живети уметност“, музејску експозицију која пружа свеобухватни пресек уметничког рада једног од најзначајнијих југословенских вајара друге половине XX века.

Leave a Reply

Your email address will not be published.